hisse-senedi-nedir

Hisse Senedi Nedir?

Hisse senedinin tanımı “Menkul kıymet şeklindeki bir yatırım aracı” şeklinde yapılabilir. Hisse senedi taşınabilen malları ifade eden genel bir terimdir. Yatırım araçları, büyük şirketler tarafından halka arz edilen paylardır. Şirket anaparasından belirli bir oranda pay bu sayede taşınır. Bir hisse senedinin değerini şu unsurlar belirler:

  • Şirketin kazanç durumu
  • Şirketin politikaları

Belirli bir şirkete ait bir hisse senedi yalnız olarak kazanç sağlamaz. Hisse senedinin değerlenmesi için şirket büyümeli ve kazancı artmalıdır. Hisse senedi bazı yatırımcılar tarafından kâğıt adı ile de bilinir. Borsa üzerinden bir kâğıt almak ya da bir kâğıt satmak dendiği zaman akla hisse senetleri gelir. Hisse senetlerine yapılan yatırımlar sayesinde birikim kısa vadede değerlendirilebilir. Bu yöntem ile ayrıca pasif gelir de elde edilebilir.

Hisse Senedi Nasıl Satın Alınır?

Hisse senedi almak ya da daha önce alınan bir hisse senedini satmak için çeşitli aracı kurumlar mevcuttur. Bu aracı kurumlar bazen bağımsız kuruluşlar bazen ise bankalardır. Kişinin bankadan hisse senedi alıp satması gibi bir durum için bir hesabı olmalıdır. Açılan yatırım hesabı sonrası hesabın son durumu mobil bankacılıktan takip edilebilir. Buna ek olarak internet bankacılığından da hisse senedi takibi yapılabilir.

Bağımsız aracı kurumlardan yardım alınarak alım ve satım yapmak bankadan daha farklı işler. Bu işlem için ilk olarak aracı kuruma karar verili. Sonrasında bu kurumun internet sitesi bulunur ve bir kullanıcı hesabı açılır. Kurum ile internet sitesi üzerinden iletişim kurulur. Yatırım yapılmak istenen miktar hesaba aktarılır. Aracı kurumun sitesinden ya da mobil uygulamasından hisse senedi alımları yapılabilir.

Hangi Hisse Senedi Alınır?

Hisse senedi seçimi için pek çok seçenek mevcuttur. Hisse senedi alınabilecek kurumlara örnekler şu şekilde verilebilir.

  • AEFES
  • AKCNS
  • BIMAS
  • ASELS
  • CCOLA
  • BIZIM
  • IPEKE
  • KOZA
  • MAVI
  • LOGO
  • FROTO
  • EGEL

Yukarda yer alan hisse senetlerinden herhangi biri için öncelikle hesap açılmalıdır. Alım satım işlemlerinde Sermaye Piyasa Kurulu’nun onay vermesi önemlidir. Hisse senedi alıp satmak isteyen bireyler aracı bir kurum yerine bankaları da kullanabilir. Bankalarda birey adına açılan bir yatırım hesabı sayesinde işlemler kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bankalarda daha önce açılan bir hesabın olması durumunda hisse senedi alınabilmesi için hesabın aktifleştirilmesi yeterli olur. Hisse senedi almak isteyen kişiler kurumlar tarafından bilgilendirilir. Bu bilgilendirme genel olarak risk konusunda olur. Kurumlar hisse senedi almak isteyen kişilere risk bildirim formu imzalatır. Buna ek olarak çerçeve sözleşmesi de aracı kurumlar tarafından kullanılır.

Hisse Senedi Alış Satış Takas Tutarı Nedir?

Hisse senedi için takas tutarı ile kastedilen durum hisse satışı sonrası şahsın hesabına geçen paranın geçici bir zaman tutulmasıdır. Alış ve satış tutarı için T1 ve T2 terimlerinden yararlanılır. Bu iki terim paranın çekileceği günü ifade eder. Borsada T2 ile kastedilen işlem sonucundaki paranın bir günde nakit para olarak alınabilmesidir. T1 ise bir iş gününün nakit için yeterli olacağıdır.

Hisse Senedi Alırken Süre Seçimi Nasıl Yapılır?

Hisse senedi alımında süre seçimi gerçek değer ve piyasa değeri için değişim gösterir. Hisse senedi gerçek değerinden kasıt olması gereken değerdir. Piyasa değeri derken borsada işlem gören tutar hesap edilir. Bir hisse senedinin gerçek değerini bulması ya da işlem değerinin gerçek değerden fazla olması durumunda kazanç elde edilebilir. Hisse senetlerinin gerçek değerlerini ön görmek için çeşitli analizler yapılır.

By admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir